Nezkrotni

Všichni hrajeme na bezpečí

Bezpečí je jedna z nejsilnějích potřeb v životě. Náš mozek je navržený způsobem, který má prvořadě zajistit přežití a ochránit nás před nebezpečím. Proto naše hlava neustále monitoruje různé zdroje rizika a snaží se jim předejít. To je její úkol číslo jedna.

Být v bezpečí vždycky znamenalo zůstat součástí stáda – v našem případě davu. A k tomu je potřeba přijetí od ostatních. Kdybychom zůstali součástí davu, který nás nepřijal, nebylo by to velkým zdrojem spočinutí a tedy ani bezpečí. V minulosti to opravdu znamenalo udržet tlupu, ale moderní svět se krapet změnil. Dnešním nejčastějším způsobem přijetí je tlačítko "Like" na Facebooku nebo Instagramu. Když vám ho někdo dá, umí to tak nějak zahřát. Někdo nám totiž říká "Ty se mi líbíš - Jsi v pohodě - Beru Tě"

A protože chceme být všichni tak nějak v pohodě a jsme hladoví po přijetí, tak se vydáváme na cestu za ním a ladíme svoje profily. A fotíme se před zrcadlem, nebo s volantem v ruce. Jsme úspěšní a nezávislí kluci, stylový holky, sexy holky, drsní kluci, arťáci, hispteři, hateři a já nevim co všechno.

Mysl za kormidlem

Hlídat základní úroveň bezpečí je mechanismus, který dřímá v nás všech. Stará se jednoduše o to, abysme přežili – díkybohu za něj. Problém nastává v momentě, kdy svojí mysl pustíme dál a ona začne krok za krokem vytvářet pravidla a stretegie pro náš život do nejmenších detailů. Nakonec vznikne kniha plná kritérií, která standardizuje způsob našeho života. A všechny její argumenty jsou těžký kalibr: čísla – fakta – bezpečí. Co by ale mohlo stát na hrobě člověka, který dokonale uposlechl svojí mysl?

Byl v každém momentu rozumný
Gratulujeme

A i když se proti faktům a bezpečí těžko brojí, má to jen jeden drobný háček. Život není o faktech - je o pocitech. A předpokladem života je sice základní úroveň bezpečí, ale bezpečí nemůže být jeho smyslem. Jinými slovy bezpečím to nekončí, ale začíná.

Co je Tvůj život bez pocitů?

Pocity jsou to, co věci oživuje, co nás uvádí v pohyb. Co by byl život bez pocitů? Šlo by ještě mluvit o životě? Zkuste si vybavit nějaký zážitek, u kterého jste nic necítili - nemožný! Vzpomínky a myšlenky, které nemají emocionální náboj náš mozek ignoruje a vzápětí zapomíná. Je to jenom takový mumlání pod fousama. Život je prostě o pocitech.

Je ale hříčkou osudu, že intenzivnější prožívání se často odehrává v momentě, kdy se pohybujeme na hraně známého – a tím pádem na hraně bezpečí. Tehdy, když ochutnáme nové jídlo, když se něco nového naučíme, když změníme svoje léta staré přesvědčení, když se rozhodneme hledat svojí pravdu namísto papouškování ostatních. Když děláme něco čistě pro radost našeho srdce

Žádná míra bezpečí nestojí za utrpení života spoutaného rutinou, která zabila Tvoje sny

Nestůj si na koulích. Přijmi riziko a udělej krok do prázdna

Zkrotnout znamená nechat svůj život řídit výhradně rozumem. Pokud pro bezpečí a přijetí obětuješ to ostatní, pak jsi zkrotnul. Zkrotnout znamená přestat být zvědavý, přestat zlobit. Zkrotnout znamená slepě poslouchat pravidla. Zkrotnout znamená žít podle očekávání Tvojí holky, nebo rodičů.

Tvoje hlava je skvělej sluha, ale špatnej pán. Najdi něco, co budeš dělat pro sebe, pro svoje srdce. Něco, co je Tvoje srdeční záležitost. Vykroč do prázdna, tam kde to neznáš, kde se můžeš zase stydět. Vsaď něco do hry, přijmi zdravou míru rizika. Nejde o to hazardovat. Nejde o to zkrachovat, nebo riskovat život. Nech hlavu, ať ohlídá základní rámec bezpečí, ale víc ať do toho nekecá. Tvůj směr určuje srdce.

Naučte se pravidlům, abyste je mohli správně porušovat.